Stephen Hawking (76) overleden

Stephen Hawking is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de NOS. Zijn familie laat weten diep verslagen te zijn: "Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog vele jaren zullen voortleven."

Hawking werd geboren op 8 januari 1942 in Oxford. in 1950 verhuisde hij met zijn ouders naar Saint Albans, omdat zijn vader een baan kreeg bij het Instituut voor Medisch Onderzoek in Hill Mill. Op school was Hawking niet erg populair: hij sliste, vond klassieke muziek leuker dan popmuziek en had weinig vrienden.

Zijn vader wilde dat hij geneeskunde zou gaan studeren, maar Hawking was meer geïnteresseerd in schei-, wis- en natuurkunde. Op 17-jarige leeftijd deed hij toelatingsexamen voor de universiteit van Oxford en ging natuurkunde studeren. Hoewel hij talentvol was, in zijn tweede jaar won hij de natuurkundeprijs van de universiteit, moest hij bikkelen om zijn studie af te ronden. Het ontbrak hem aan feitelijke kennis, hij kon alleen de theoretische vragen beantwoorden.

in 1962, tijdens zijn laatste dagen in Oxford, werd bij Hawking ALS (amyotrofe laterale sclerose) geconstateerd. Een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast tot het hele lichaam is verlamd. Het enige wat niet wordt aangetast is het denkvermorgen.

Hij trouwde in 1965 met Jane Wilde. Ze kregen drie kinderen: Robert (1967), Lucy (1970) en Timothy (1979). In 1991 ging het stel uit elkaar. In 1995 hertrouwde Hawking met zijn verpleegkundige: Elaine Mason. Na elf jaar scheidde hij ook van haar.

Hawking werd onder meer bekend vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Een belangrijke ontdekking, gedaan samen met Roger Penrose, was dat een singulariteit op het moment van de oerknal in de algemene relativiteitstheorie onvermijdelijk was.

Een tweede belangrijke ontdekking was de hawkingstraling, die wordt uitgezonden door zwarte gaten en deze kan doen "verdampen", een van de dingen die men daadwerkelijk hoopt te bewijzen door middel van de experimenten in de Large Hadron Collider. Ook ontwikkelde Hawking het begrip imaginaire tijd in de kosmologie. Met deze imaginaire tijd hoopt hij singulariteiten zoals bij de oerknal en in zwarte gaten te kunnen oplossen.

Hoewel hij daarvoor al bekend was, kreeg hij algemeen grote bekendheid na de uitgave van zijn boek A Brief History of Time, (in het Nederlands Het Heelal). Het werd een bestseller, waarin hij de stand van zaken in de kosmologie beschreef. Het werd geschreven met zijn spraakcomputer.

Stephen Hawking in 2006
Stephen Hawking in 2006

Door ²°¹°° - Photo created by ²°¹°°, as documented at Wikipedia fr, Publiek domein, Link