GroenLinks: spoedwet tegen hoger loon ING-top

GroenLinks wil met een wet de spraakmakende salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers voorkomen. De wet moet dan wel met spoed door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld, want de aandeelhouders van ING buigen zich op 23 april over de voorgestelde verhoging.

GroenLinks-leider Jesse Klaver deed in het televisieprogramma Buitenhof een dringende oproep aan andere partijen om zijn plan te steunen: "Bij verontwaardiging kan het niet blijven. Je moet ook stap twee zetten". Klaver wil de wet nog deze week afhebben en dan voor een spoedadvies naar de Raad van State sturen.

De wet regelt dat salarisverhogingen van bestuurders van belangrijke banken voortaan voor goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de minister van Financiën. Daarnaast moet de wet de sluiproute dichten waardoor het vaste deel van bankierssalarissen in bijvoorbeeld aandelenpakketten kan worden uitgekeerd. De spoedwet wijzigt de huidige Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen.

Het salarisvoorstel van ING veroorzaakte heel wat commotie, ook in de politiek. Vrijwel de hele Kamer schaarde zich achter de oproep van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels om zich uit te spreken tegen de salarisverhoging van 50 procent, naar ruim 3 miljoen euro per jaar.

GroenLinks: spoedwet tegen hoger loon ING-top
GroenLinks: spoedwet tegen hoger loon ING-top (Foto: ANP)