Jansrud wint verrassende super-G voor eigen publiek

Skiër Kjetil Jansrud heeft op de Olympiabakken in het Noorse Kvitfjell voor eigen publiek de super-G gewonnen, al de zevende World Cup-overwinning voor de Noor op de olympische piste van 1994.

Jansrud zette een heerlijke run neer en dook bijna een halve seconde onder de tijd van de Oostenrijkse leider Hannes Reichelt. Niet veel later kwam de Zwitser Beat Feuz naar beneden en Kugelblitz gaf 0,22 seconden toe op de Noor, wat wel goed bleek voor plek twee. Voor twee van de favorieten ging het fout: de Noor Aksel Lund Svindal miste een poortje, olympisch kampioen Matthias Mayer uit Oostenrijk deed dat even later ook.

De strijd om plek drie was spannend en lang leek Reichelt die plek te pakken. De Zwitser Mauro Caviezel dook er 0,02 seconden onder, maar ook hij haalde het niet: de als 25e gestarte Noor Adrian Smiseth Sejersted was nog eens 0,11 seconden sneller en nam de derde plek over, wat hem voor eigen publiek zijn eerste World Cup-podium ooit op leek te leveren.

Sejersted keek met geknepen billen hoe de Canadees Manuel Osborne-Paradis op één tiende van een seconde strandde, en daarna leek het wel veilig. Niets bleek echter minder waar: met startnummer 49 kwam Brice Roger nog naar beneden en de Fransman dook één honderdste van een seconde onder Sejersted's tijd door, waardoor de Noor zijn fraaie podiumplek alsnog in het water zag vallen.