IJshockeyers Heerenveen nemen leiding tegen Luik

De ijshockeyers van de Heerenveen Flyers hebben in de halve finales van de BeNe-League een voorsprong gepakt tegen de Bulldogs Luik. In Thialf werd een spannende wedstrijd met 2-1 gewonnen door de Flyers.

Luik moest het doen zonder Tomas Cheyne Matheson, met 75 punten in 24 wedstrijden de topscorer van de reguliere competitie. Toch zagen tweeduizend toeschouwers in Thialf hoe de Bulldogs het Heerenveen knap lastig wist te maken.

Flyers-goalie Sjoerd Idzenga hield de thuisploeg met mooie saves op de been, terwijl ook zijn Luikse collega Tom Prodi een prima wedstrijd speelde. Ondanks het vrij lage aantal goals was het zeker niet saai: er werden veel kansen gecreeërd en zo nu en dan ging het er even pittig aan toe.

Na een kwartier vertraging - het scheidsrechterskwartet stond in de file - kon het duel beginnen, waarbij Yoren de Smet (Luik) de eerste echt grote kans had. Na flink wat kansen voor Luik namen de Flyers vervolgens het heft in handen, maar dat leidde nog niet tot een voorsprong.

Virgil Delbrassine trof namens de Bulldogs als eerste doel, maar kort voor het einde van de tweede periode sloegen de Flyers terug. Yan Turcotte kwam vanaf de strafbank, schaatste richting het doel en haalde gelijk snoeihard uit: 1-1.

De Bulldogs gingen vervolgens in de powerplay de fout in met een man teveel op het ijs, waardoor ze zelf een straf kregen. Ronald Wurm schoot namens de Flyers op doel, Brent Janssen werkte de 2-1 binnen en dat bleek tevens de eindstand.

In de Uithof in Den Haag begon Hijs met een ruime zege op de Ahoud Devils Nijmegen: 6-1. Zondag staan in beide ontmoetingen de tweede duels op het programma, in Luik en Nijmegen. 

Nijmegen-speler Jasper Nordemann (rechts) in duel met Donny van Muscher van Den Haag (Pro Shots/Wouter Dill)
Nijmegen-speler Jasper Nordemann (rechts) in duel met Donny van Muscher van Den Haag (Pro Shots/Wouter Dill)