Mijnenbestrijders van de NAVO varen Amsterdam binnen

Het internationale NAVO-vlootverband Standing NATO Minecounter Measures Group 1 (SNMCMG1) heeft het komende weekend een tussenstop in Amsterdam. De groep mijnenbestrijders van de NAVO heeft de afgelopen weken mijnen en torpedo’s uit de Tweede Wereldoorlog opgespoord.

De Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen ontvangt de collega’s op de Noordzee en begeleidt hen als gastheer naar Amsterdam, na eerder deze week zelf een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing te hebben gebracht op de Noordzee.
Het Nederlandse torpedowerkschip Zr.Ms. Mercuur is het stafschip van de mijnenbestrijdingsgroep. Morgen varen behalve Zr.Ms. Mercuur ook een Duits, Brits en Noors marineschip de Amsterdamse haven binnen. Op zaterdag en zondag kunnen geïnteresseerden tussen 13.00 en 16.00 uur een bezoek aan boord brengen. De schepen liggen achter het Centraal Station.

De verschillende mijnenbestrijdingsvaartuigen komen uit de omgeving van Noorwegen, waar ze gezamenlijk 23 zeemijnen en 4 torpedo’s uit de Tweede Wereldoorlog gevonden hebben. Deze nog altijd zeer gevaarlijke explosieven zijn verplaatst naar een veilige locatie, waar de Noorse marine ze later tot ontploffing brengt.

De hoofdtaak van het NAVO vlootverband is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen bij militaire operaties. Daarnaast voeren ze regelmatig zogenoemde Historical Ordnance Disposal (HOD) operaties uit, zoals de zoektocht in de Oslofjorden bij Noorwegen. Hierbij worden oude mijnen en bommen uit de eerste en tweede wereldoorlog geruimd. De mijnenjagers van de Koninklijke Marine voeren dergelijke operaties ook dagelijks uit op de Noordzee, waar nog vele vliegtuigbommen en zeemijnen uit de oorlog liggen.

Archieffoto Zr. Ms. Mercuur (Foto: Ministerie van Defensie)
Archieffoto Zr. Ms. Mercuur (Foto: Ministerie van Defensie)