Doden bij zelfmoordaanslag in Kabul

Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, is vanochtend opgeschrikt door een aanslag. Er zouden meerdere doden zijn gevallen. De eerste berichten spreken van vijf doden, andere onbevestigde bronnen spreken al van zeker zeven tot vijftien doden. Er zouden tientallen mensen gewond geraakt. 

Volgens de autoriteiten zou het gaan om een zelfmoordaanslag. De aanslag vond plaats in de regio Mosalla e-Mazar in het westen van Kabul en zou vlakbij een sjiitische moskee zijn geweest. De bomaanslag is nog niet opgeeist. 

De bomaanslag zou ook in de buurt zijn geweest van een herdenkingstocht ter ere van Abdul Ali Mazari. Hij was een Afghaanse politieke leider die voor gelijkheid van de etnische groepen in Afghanistan opkwam. In 1995 werd hij door de Taliban uitgenodigd voor een vredesconferentie. Nadien werd hij echter door de Taliban gearresteerd, gemarteld en gedood en werd zijn lijk uit een helikopter naar beneden gegooid. Sindsdien wordt hij gezien als een symbool voor vrijheid en gelijkheid in Afghanistan. Abdul Ali Mazari wordt jaarlijks door miljoenen Afghanen en duizenden mensen wereldwijd herdacht.