Oranje onder 17 start Eliteronde in eigen land met zege op IJsland

Oranje onder 17 is goed begonnen aan de Eliteronde in eigen land. Op het kunstgras van NIVO Sparta in Zaltbommel, waar een legendarisch FOK!ker ooit furore maakte, werd IJsland met 2-1 verslagen. In de eerste helft ging het lekker met Oranje en in de tweede helft werd het billenknijpen.

Het Nederlands elftal begon perfect aan het duel. Het duel was nog nauwelijks begonnen of de 1-0 lag al achter de IJslandse goalie Sigurjón Daoi Hardarson. Crysencio Summerville stuurde Daishawn Redan weg en de captain maakte alleen voor de doelman geen fout; 1-0.

Pas vlak voor rust viel de 2-0. Een prachtige actie van Mohammed Ihattaren, drie man passeerde en vervolgens Redan de diepte instuurde, werd door laatstgenoemde op waarde geschat. Weer oog in oog met Hardarson bleek Redan andermaal de sterkste; 2-0. Het werd voor rust nog bijna 3-0. Een zwakke bal van de Ijslandse doelman werd onderschept door Wouter Burger, maar diens schot zeilde net over de kruising van de opgeluchte keeper.

Na de pauze was het spelbeeld 180 graden gedraaid. IJsland kwam uit zijn schulp en dat resulteerde in de aansluitingstreffer van de bezoekers in de 57e minuut. Nadat Quinten Maduro binnen de zestien zijn directe tegenstander naar het gras had gewerkt, kwam de bal op de stip te liggen en vanaf elf meter maakte Andri Lucas Gudjohnson geen fout; 2-1. Het bleef voor Oranje gelukkig bij die ene treffer.

Oranje speelt in eigen land nog twee duels in de laatste kwalificatieronde voor het EK later dit jaar. Op het veld van rksv Schijndel is over drie dagen Italië de tegenstander. Het laatste duel met Turkije volgt weer drie dagen later, op dinsdag 13 maart. Die wedstrijd wordt gespeeld op het terrein van UDI'19.

Het EK onder 17 wordt in mei gespeeld in Engeland. De groepswinnaar en de zeven beste nummers twee plaatsen zich voor de continentale eindronde.