Olympisch bokskampioen Yoka jaar geschorst voor missen dopingtests

Bokser Tony Yoka is door de Franse boksfederatie met terugwerkende kracht voor één jaar geschorst. De 25-jarige Fransman heeft drie en mogelijk vier keer een dopingcontrole gemist. Yoka won in 2016 olympisch goud bij de superzwaargewichten en werd vorig jaar professional.

In december stond Yoka voor de derde keer als prof in de ring, maar voorafgaand aan het duel met de Belg Ali Baghouz gaf hij geen urinemonster af. Yoka's advocaat Arnaud Pericard vertelt daar tegenover Franse media niet bij of het simpelweg niet lukte of dat Yoka het weigerde.

Ook zou Yoka een test gemist hebben doordat hij in een 'ontspanningsperiode' zat en niet wist dat hij zijn whereabouts ook dan gewoon door moest geven. Zo belden controleurs bij hem thuis in Frankrijk aan, terwijl de bokser in de Verenigde Staten zat, iets wat daarna nog eens gebeurde.

Als het onderzoek naar de zaak van Yoka is afgerond kan hij mogelijk voor nog een extra jaar geschorst worden. Op 7 april staat zijn volgende gevecht gepland, tegen de Fransman Cyril Leonet, maar of dat door kan gaan is nog niet duidelijk.

Yoka maakte onlangs nog deel uit van het trainingskamp van Joseph Parker, de Nieuw-Zeelander die op 31 maart tegen Anthony Joshua vecht, met als inzet de zwaargewichttitels bij de WBA, WBO, IBF en IBO.