Archeologische schatten ontdekt onder door ISIS vernietigde moskee

Dat terreurgroepering ISIS, inmiddels beter bekend als IS, geen groot fan is van geschiedenis mag geen geheim heten. Vooral rond 2014 werden nogal veel soms duizenden jaren oude gebouwen en andere bouwwerken compleet met de grond gelijk gemaakt, want heidens.

Op 24 juli 2014 moest de Moskee van Nabi Yunus eraan geloven, ook wel bekend als de Tombe van Jonas. Voor de lezer die op school opgelet heeft: inderdaad, de Jonas die door een walvis opgeslokt werd en enige tijd in de maag van het beest door heeft gebracht.

De hele boel ging de lucht in, maar nadat Oost-Mosul ruim een jaar geleden werd bevrijd, doken mensen de ruïnes in om te kijken wat er eventueel nog te redden was. Destijds werd al duidelijk dat er interessante archeologische vondsten gedaan waren, waarover nu meer details naar buiten zijn gebracht. Professor Ali Yaseen Al-Juboori van de Universiteit van Mosul heeft inmiddels verslag uitgebracht en de tragische vernietiging van de stokoude moskee leverde toch wat moois op.

ISIS-plunderaars groeven vier tunnels onder het complex, om zo de nodige voorwerpen mee te kunnen nemen en te kunnen verkopen op de zwarte markt - het volgen van je principes is immers belangrijk, maar geld is toch nog net even belangrijker, zal men gedacht hebben.

Schatten in de tunnels
Naar nu blijkt is in die tunnels behoorlijk wat moois gevonden, waarvan het bestaan helemaal niet bekend was. Het gaat daarbij vooral om muurschilderingen en in de muren uitgehakte taferelen rondom Esarhaddon, die een jaar of 2700 geleden koning van het eens zo machtige Neo-Assyrische Rijk was. Geen heel succesvolle koning overigens, zijn heerschappij luidde min of meer het einde van het rijk in.

"Het paleis van Esarhaddon, grote koning, machtige koning, koning van de wereld, koning van Assyrië, zoon van Sennacherib, koning van de wereld, koning van Assyrië, nakomeling van Sargon II, koning van de wereld, koning van Assyirië", zo luidt een geschrift in de tunnel. Het vermoeden bestaat dat Esarhaddon gezien werd als koning van de wereld en van Assyrië. En van de wereld.

Vermoedelijk heeft Esarhaddon de teksten zelf bedacht en bescheiden was hij geenszins, getuige nog een geschrift in de tunnels: "Het paleis van Esarhaddon, sterke koning, koning van de wereld, koning van Assyrië, gouverneur van Babylon, koning van Sumer en Akkad, koning van de koningen van Egypte."

Verder werden onder meer potten en kleitabletten gevonden, net als meer in de muur gehakte taferelen. Een daarvan toont een aantal vrouwen, terwijl een ander een enorme gevleugelde stier met menselijk hoofd laat zien, een mythologisch figuur bekend als Lamassu, vrij vertaald: Stierman.

Men gaat er vanuit dat ISIS veel van de aanwezige schatten geplunderd en verkocht heeft, maar dat door het vandalisme van de fundamentalisten toch een fraaie historische ontdekken is gedaan mag gerust goed nieuws genoemd worden.

Een aantal foto's van de tunnels zijn hier te vinden.