Snelwandelaar levenslang geschorst, meerkampster krijgt vier jaar

Wereldatletiekfederatie IAAF heeft het maandelijkse lijstje met geschorste atleten bekendgemaakt. Zoals gewoonlijk staan daar vooral atleten op die internationaal weinig ervaring hebben, maar er zijn ook twee internationale medaillewinnaars geschorst.

Snelwandelaar Stanislav Emelyanov, wereldkampioen jeugd én junioren en - tot hij die titel kwijtraakte - Europees kampioen senioren, zit al sinds 2014 in de dopingmolen. De Rus, getraind door de fameuze dopingcoach Viktor Chegin, werd in 2014 geschorst wegens problemen met zijn biologische paspoort.

Emelyanov had weinig zin om het voorzichtig aan te doen, want nog geen jaar later werd hij daadwerkelijk betrapt. Vorig jaar volgde nog een positief plasje en de hardleerse Rus is door de IAAF nu levenslang geschorst.

De Oekraïnse Anastasia Mokhnyuk won in 2016 zilver op de vijfkamp op het WK indoor. Ze werd betrapt op het verboden hartmedicijn meldonium, zoals zoveel Oost-Europeanen, maar werd vrijgesproken. Inmiddels blijkt dat de Oekraïnse een maand later nog eens positief testte en dat leverde haar nu een schorsing van vier jaar op, tot 20 april 2020.