Lorentzen wereldkampioen sprint, Nuis en Verbij op podium

Håvard Lorentzen heeft de wereldtitel sprint op zijn naam geschreven. De Noorse schaatser is hiermee de opvolger van Frode Rønning die in 1981 als laatste Noor de sprinttitel voor zich opeiste. Kjeld Nuis en uittredend kampioen Kai Verbij moesten genoegen nemen met het zilver en brons.

Lorentzen sloeg dit weekend in het Chinese Changchun toe op beide 500 meters, de afstand waarop hij in Zuid-Korea olympisch kampioen werd. De Noor hield hierdoor op de afsluitende 1000 meter net genoeg over om Nuis en Verbij voor te blijven. Vooraf moest Verbij 0,69 seconden goedmaken op Lorentzen en Nuis zelfs een seconde.

Van de podiumkandidaten moest Nuis als eerste rijden en de olympisch kampioen klokte in een naar eigen zeggen slechte race een tijd van 1.09,11. Verbij werd achter de Duitser Nico Ihle derde, maar verloor hierbij wel zijn tweede plek in het klassement aan Nuis. In de slotrit hield Lorentzen met 1.09,81 genoeg over om de titel veilig te stellen. Ronald Mulder eindigde op plek acht in het klassement.