Sintnicolaas 5e op WK-zevenkamp, goud beslist in centimeterstrijd

Meerkamper Eelco Sintnicolaas heeft op het wereldkampioenschap indooratletiek in het Britse Birmingham de zevenkamp als vijfde afgesloten. De Nederlander werkte zich op het slotonderdeel, de 1000 meter, nog één plekje omhoog in het klassement.

De strijd om goud was razendspannend. Damian Warner uit Canada won de 1000 meter in een persoonlijk record van 2:37,12 minuten, maar Kevin Mayer uit Frankrijk bleef met 2:39,64 precies dicht genoeg in de buurt. Mayer won het goud op de zevenkamp met vijf punten verschil, enkele centimeters op de 1000 meter. De Est Maicel Uibo pakte het brons.

De 800 meter bij de mannen leverde eindelijk goud op voor de Pool Adam Kszczot, die op het WK indoor en de vorige twee WK's outdoor zilver veroverde. Dit keer was hij in de finale een klasse apart en met 1:47,47 eindigde hij ongeveer een halve seconde voor de Amerikaan Drew Windle en de Spanjaard Saul Ordoñez. Windle werd echter gediskwalificeerd, waardoor thuisfavoriet Elliot Giles alsnog het brons kreeg. Na flink wat getouwtrek met protesten en videobeelden werd dat toch ongedaan gemaakt: Windle kreeg alsnog het zilver, Giles viel buiten de boot.

De finish van de 800 meter (Pro Shots/Action Images)
De finish van de 800 meter (Pro Shots/Action Images)

Het hinkstapspringen bij de mannen leverde goud op voor Will Claye. De Amerikaan werd in 2012 ook al wereldkampioen indoor, maar moest het op WK's en Olympische Spelen verder altijd met zilver of brons doen, vooral vanwege zijn oppermachtige landgenoot Christian Taylor. Die is echter niet in Birmingham aanwezig en Claye greep die kans met 17,43 meter aan.

Die sprong was nodig, want met 17,41m zorgde Almir dos Santos namens Brazilië voor toch wel verrassend zilver. Het werd sowieso een spannende strijd om de medailles: de Portugese veteraan Nelson Evora, olympisch kampioen van 2008 en wereldkampioen van 2007, sprong met 17,40 meter naar het brons.

Polsstokhoogspringster Sandi Morris veroverde na zilver op het WK indoor 2016, de Olympische Spelen van 2016 en het WK outdoor van vorig jaar eindelijk goud. In een zeer hoogstaande finale sprong de Amerikaanse als enige over 4,95 meter, iets wat slechts twee vrouwen ooit eerder deden. Anzhelika Sidorova pakte met 4,90 namens de neutrale Russen het zilver, brons was er met 4,80 meter voor Katerina Stefanidi uit Griekenland.