Winnaars goud en zilver gediskwalificeerd op WK indoor

De Spaanse atleet Oscar Husillos heeft op het wereldkampioenschap indoor in het Britse Birmingham voor een behoorlijke stunt gezorgd. De 24-jarige Spanjaard snelde naar de wereldtitel op de 400 meter.

Husillos kwam met een persoonlijk record van 45,69 seconden de finale in, maar dat ging er keihard aan. Met een forse voorsprong kwam hij de laatste bocht uit, en hoewel Luquelin Santos nog in de buurt kwam, pakte Husillos het goud in 44,92 seconden. Hij is daarmee de zevende man ooit die indoor onder de 45 seconden duikt. Santos pakte met 45,09 namens de Dominicaanse Republiek het zilver, met 45,47 was er brons voor de Tsjech Pavel Maslak, die in 2014 en 2016 nog het goud won.

De Amerikaanse Courtney Okolo was een klasse apart op de 400 meter. Vroeg in de finale nam ze de leiding en in de laatste ronde sloeg ze een definitief gat. Met 50,55 seconden was Okolo veruit de beste, terwijl landgenote Shakima Wimbley met 51,47 het zilver pakte. Het Britse thuispubliek kon juichen, want met 51,60 was er brons voor Eilidh Doyle.

Update 21.40 uur
Het WK in Birmingham begint zo langzamerhand lachwekkende vormen aan te nemen. Na vele diskwalificaties in de series van de 400 meter was het ook in de finale raak, want er is toch geen goud voor Husillos. De Spanjaard is gediskwalificeerd, net als Santos: beiden stapten buiten hun baan.

Daardoor is er ineens alsnog het derde opeenvolgende goud voor Maslak, terwijl de Amerikaan Michael Cherry zilver in de schoot geworpen krijgt. Deon Lendore uit Trinidad & Tobago pakt alsnog het brons.