Benoot boekt eerste profzege in Strade Bianche

Tiesj Benoot heeft de twaalfde editie van de Strade Bianche gewonnen. De 23-jarige Belg van Lotto Soudal reed op de laatste grindstrook weg bij vluchtgenoten Romain Bardet en Wout van Aert. Bardet werd op 39 seconden tweede, voor Van Aert. Voor Benoot is dit zijn eerste profzege.

Op zestig kilometer van de streep ontstond er al een kopgroep met daarin enkele favorieten met onder meer Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski en Van Aert. Sagan had de slag gemist en maakte samen met Benoot de overstap naar de kopgroep. Later kwam er nog een twintigtal renners terug bij de kopgroep. Doordat het vooral kopmannen waren in de kopgroep was er geen goede samenwerking tussen de renners.

Bardet was het eerste die daarvan profiteerde. De Fransman had net de aansluiting gemaakt bij de kopgroep en ging er meteen vandoor. Van Aert was de enige die reageerde op de renner van AG2R La Mondiale en doordat het bij de achtervolgers helemaal stil viel kreeg het tweetal veertig seconden van het uitgedunde peloton.

Doordat er helemaal geen samenwerking was in het peloton besloten de Belgen Pieter Serry en Benoot om in de achtervolging te gaan. Ook Robert Power en Giovanni Visconti gingen in de achtervolging. Op strook negen van de grindstroken reed Benoot in een stuk het gat dicht met de koplopers. Serry moest passen en viel terug tot Power en Visconti, waar ondertussen Valverde samen met Stybar waren aangesloten.

Benoot hield even in bij de koplopers, maar op twaalf kilometer trok de renner van Lotto Soudal in de aanval. Bardet probeerde samen met Van Aert te reageren, maar Benoot was duidelijk de sterkste vooraan. De overwinning kwam nooit in het gevaar voor Benoot, die in de straten van Siena naar zijn eerste profzege reed. In de slotkilometer moest Van Aert zijn meerdere erkennen in Bardet.