Cubaanse tiener springt naar wereldtitel in prachtige finale

Verspringer Juan Miguel Echevarria heeft op het wereldkampioenschap indoor in Birmingham enigszins verrassend de wereldtitel gepakt. De 19-jarige is de volgende in een lange lijn Cubaanse supertalenten in het verspringen en hinkstapspringen en maakte dat vrijdagavond helemaal waar.

Het werd een heerlijke finale, waarin Echevarria met 8,28 meter in poging twee de eerste klap uitdeelde. Wereldkampioen outdoor Luvo Manyonga uit Zuid-Afrika ging er met 8,33 meter overheen, maar met 8,36 nam Echevarria de leiding weer over.

Manyonga liet het er niet bij zitten en vloog naar 8,44, waarna de Amerikaan Marquis Dendy zich met 8,42 ook in de strijd om goud kwam melden. Echevarria had echter nog net iets meer in de tank: hij sprong naar 8,46 meter en dat bleek voor de Cubaan precies genoeg voor goud, voor Manyonga en Dendy.

De vijfkamp bij de vrouwen kende een flink gedecimeerd deelnemersveld, maar het Britse thuispubliek kon in elk geval juichen: Katarina Johnson-Thompson maakte haar belofte eindelijk waar met een grote titel. De wereldjeugdkampioene van 2009 kwam niet in de buurt van haar persoonlijk record, maar pakte wel het goud, voor de Oostenrijkse Ivona Dadic en de Cubaanse Yorgelis Rodriguez.

Het kogelstoten bij de dames leverde een wat gezapige finale op. De Hongaarse Anita Marton was met 19,62 meter, de beste wereldjaarprestatie, de beste, veertig centimeter beter dan de Jamaicaanse Danniel Thomas-Dodd. Met 19,08 meter was er brons voor de Chinese veterane Lijiao Gong, de regerend wereldkampioene outdoor.

Echevarria springt naar goud (Pro Shots/Action Images)
Echevarria springt naar goud (Pro Shots/Action Images)