Schouten wint natuurijsmarathon Haaksbergen

Simon Schouten heeft in Haaksbergen de eerste natuurijsmarathon van deze winter gewonnen. De broer Irene Schouten bleeft in een sprint Sjoerd den Hertog en Bob de Vries voor.

In de vanwege de kou tot honderd ronden ingekorte wedstrijd was het Jorrit Bergsma die indruk maakte. Hij pakte samen ploeggenoot Evert Hoolwerf een ronde voorsprong. Later pakten elf achtervolgers ook een voorsprong waardoor dertien man om de zege ging strijden. Door een hoog tempo van Bergsma brak de kopgroep in in tweeën met Gary Hekman als belangrijkste slachtoffer.

Daarna was de pijp bij Bergsma leeg, maar hij zag ploeggenoot Schouten profiteren van al het werk en de sprint winnen. "Prachtig, super", was de reactie van de winnaar. "Van mij mag zou dit wel elk jaar mogen. Het liefst rijden we natuurlijk op echt natuurijs, op het Veluwemeer of zo. Maar dat gaat heel lastig worden. Nu hopen we dat we ze alle vier (behalve Haaksbergen hopen ook Arnhem, Noordlaren en Veenoord een marathon te kunnen organiseren, red.) te rijden."

Bij de dames ging de zege naar Manon Kamminga. Zij bleef in een sprint van een groep van tien Elma de Vries en Beau Wagemaker voor. Irene Schouten, de winnares van olympisch brons op de massastart, kon geen rol van betekenis spelen.