UFC-veteraan Struve kan aan de bak in 'Sin City'

Zaterdag 3 maart is het aan de Nederlander Stefan Struve om te laten zien dat hij nog steeds hongerig genoeg is voor de UFC-titel bij de zwaargewichten. De sympathieke lange man uit Beverwijk gaat tijdens MMA-gala UFC 222 in Las Vegas hopelijk goed tekeer tegen de Wit-Rus Andrei Arlovski.


Stefan Struve vs Andrei Arlovski (Bron: Youtube)

Arlovski, in het verleden kampioen bij de UFC, gaat door een zware periode, maar won in november eindelijk weer eens een keertje na vijf achtereenvolgende verliespartijen. Struve heeft juist een wisselvallige carrière sinds zijn hartproblemen onder controle zijn; Struve heeft twee in plaats van drie kleppen in zijn aorta die ook nog eens lekten, iets wat pas in 2013 werd ontdekt.

Sinds zijn terugkeer in 2014 heeft The Skyscraper drie partijen gewonnen en net zoveel verloren. Zijn laatste partij, in september 2017 in Rotterdam, ging teleurstellend verloren tegen de ijzersterke Alexander Volkov.

Kanonnenvoer
Zaterdag keert de 30-jarige Struve weer terug naar de stad waar hij ooit als 18-jarige al eens vocht en overtuigend won. Mede door die partij besloot Struve zich serieus met MMA te gaan bezighouden. Na een aantal overtuigende winstpartijen tegen een aantal UFC-vechters kreeg de toen 20-jarige Nederlander al snel een UFC-contract onder zijn neus geworpen. De jonge Struve werd direct gebruikt als kanonnenvoer voor de gevestigde orde bij de UFC, maar hij wist zich aardig staande te houden tegen al dat testosterongeweld, echter zonder ooit echt zicht te hebben op een titelgevecht.

Hartafwijking
Na twaalf gevechten had Struve er negen gewonnen toen artsen na een hard verlies tegen Mark Hunt een hartafwijking constateerden. Struve werd zo enorm moe tijdens dat gevecht dat Hunt keihard uit kon halen en de kaak van Struve dwars doormidden sloeg. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat de Beverwijker aan een aangeboren hartafwijking leed en de verwachting was dat  hij nooit meer zou kunnen vechten. Niets was minder waar.

Na anderhalf jaar stond Struve toch weer in de octagon en wel tegen de Nederlandse superster Alistair Overeem. Helaas was Struve kansloos en Overeem sloeg Struve binnen een ronde knock-out, maar Struve stond wel weer in de octagon, iets wat artsen niet voor mogelijk hadden gehouden.

Eén klap en het is over
'Ooit word ik geopereerd en krijg ik een nieuwe hartklep, maar geen idee wanneer', aldus de nuchtere Hollander die inmiddels de zompige Hollandse klei heeft ingeruild voor het zonnige Florida. 'In Nederland kan ik niet meer de motivatie vinden om te trainen zoals ik hier doe. Ik schud met gemak twee trainingsessies uit mijn mouw, in Nederland lukt mij dat niet. Bovendien zijn de faciliteiten hier veel beter en wordt echt aan alles gedacht.'

Ook laat Struve zich niet gek maken door de slechte reeks van Arlovski. 'Als je kijkt naar welke tegenstanders hij heeft gehad in deze laatste reeks, dat is wel de top 5 tot de top 8 van de divisie. Bovendien staan de kampioen en de nummer twee en drie er ook tussen. Zo’n slechte reeks kan gebeuren vooral in het zwaargewicht, één klap en het kan over zijn.'

UFC 222 wordt zaterdag 3 maart gehouden in de T-Mobile Arena te Las Vegas Nevada en heeft als uitsmijter het kampioensgevecht tussen Cris Cyborg en Yana Kunitskaya.

Volledig programma UFC 222:
Cris Cyborg vs. Yana Kunitskaya
Frankie Edgar vs. Brian Ortega
Sean O’Malley vs. Andre Soukhamthath
Stefan Struve vs. Andrei Arlovski
Cat Zingano vs. Ketlen Vieira
Hector Lombard vs. C.B. Dollaway
Mackenzie Dern vs. Ashley Yoder
Bryan Caraway vs. Cody Stamann
Jordan Johnson vs. Adam Milstead
John Dodson vs. Pedro Munhoz
Beneil Dariush vs. Alexander Hernandez
Mike Pyle vs. Zak Ottow