Streep door WK-zilver Russische worstelaar wegens doping

De Russische worstelaar Aleksandr Chekhirkin mag zijn zilveren medaille van het WK van vorig jaar inleveren. De Rus is betrapt op het gebruik van verboden middelen tijdens het in augustus gehouden WK, zo is nu bekend geworden.

De president van de Russische worstelbond, verdacht maffiabaas Mikhail Mamiashvili, heeft bevestigd dat Chekhirkin is betrapt. "Hij heeft een ernstige blessure aan zijn wervelkolom gehad, zijn knieschijven zijn beschadigd geweest en hij is enkele jaren bezig geweest om volledig te herstellen. Ergens tijdens dat herstel is er iets verkeerd gegaan met een verboden middel", aldus Mamiashvili, die tijdens de Spelen van Rio in 2016 nog bekendheid kreeg omdat hij een worstelaarster sloeg wegens het missen van het brons.

"Dit is allemaal te wijten aan laksheid van onze kant", bekend Mamiashvili schuld namens de federatie. "We kunnen natuurlijk proberen om een andere uitleg te vinden, maar we moeten onze persoonlijke fouten vooropstellen en onze verantwoording nemen", aldus de worstelbaas tegenover R-Sport"De WK-medaille moet hij, uiteraard, inleveren."

Volgens Mamiashvili zal het een les zijn voor Chekhirkin. "Hij is een goede, gedisciplineerde jongen. Er waren mensen die de situatie onder controle hadden moeten houden, maar dat is hen niet gelukt. Voor Aleksandr zal het een wrede les zijn."

De Rus hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Wie zijn zilveren medaille krijgt is nog niet duidelijk, maar dat zou Tamas Lorincz kunnen zijn. De Hongaar verloor in de halve finales van Chekhirkin.