Amerikaanse ijshockeysters pakken goud na shoot-outs

De Amerikaanse ijshockeysters hebben ten koste van Canada goud veroverd op de Olympische Spelen. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2, ook in de overtime zou er geen beslissing vallen. In de shoot-outs waren de Verenigde Staten net wat sterker dan de ijshockeysters uit Canada: 3-2.

De VS, dat op elke Spelen een medaille won maar alleen in 1998 het goud, kwam met nog dertig seconden te spelen in de eerste periode op voorsprong dankzij Hilary Knight.

Canada, dat na zilver in Nagano (1998) vier keer op rij goud won, kwam goed uit de startblokken in periode twee. Binnen twee minuten maakte Haley Irwin het af, na een mooie assist van Blayre Turnbulls. Vijf minuten later maakte Marie-Philip Poulin de 2-1 na een prachtige aanval van de Canadese ijshockeysters.

Met nog zes minuten te spelen zette Jocelyne Lamoureux de 2-2 op het bord. Even daarvoor kreeg Canada een grote kans om de 3-1 te maken, maar de Amerikaanse goalie Maddie Rooney hield de ploeg in de wedstrijd. In de overtime had Amerika de betere kansen, maar ze zouden niet meer tot scoren komen.

In de shoot-outs ging het vervolgens gelijk op. Na vijf shoot-outs stond het 2-2. Lamoureux, de maker van de 2-2 in de reguliere speeltijd, wist haar shoot-out te benutten, waarna de Amerikaanse goalie Rooney de shoot-out van Canada wist te pakken.