Historisch Amerikaans langlaufgoud na fenomenale eindsprint

De Amerikaanse langlaufsters Kikkan Randall en Jessie Diggins hebben olympisch goud gewonnen op de teamsprint in vrije stijl. Het duo was de beste in een prachtige finale, waarin van elk team twee langlaufsters drie 1,25 kilometer lange ronden afwerkten.

De eerste ronden leverden nog weinig spektakel op, en nadat van alle teams beide dames één ronde afgewerkt hadden zat het gros van het deelnemersveld nog bij elkaar. Finland, Polen en Duitsland haakten in de derde ronde af, waarna in de vierde ronde een kopgroep ontstond: Maiken Caspersen Falla (Noorwegen), Jessie Diggins (VS) en Stina Nilsson (Zweden). Laurien van der Graaff, de in Nederland geboren Zwitserse, probeerde uit alle macht bij te blijven, maar moest de drie toch laten gaan.

Marit Bjørgen (Noorwegen), Kikkan Randall (VS) en Charlotte Kalla (Zweden) begonnen zo als kopgroep aan hun laatste ronde, om hun teamgenoten - in alle drie gevallen absolute topsprinters - in goede positie de slotronde in te sturen. Falla, Diggins en Nilsson begonnen gezamenlijk aan die slotronde en het was Nilsson die het als eerste moeilijk kreeg. Toch haakte de Zweedse weer aan, waarna Falla juist moest lossen, definitief. In een werkelijk ziedende eindsprint rekende Diggins vervolgens met een prachtige comeback af met Nilsson en dus was er Amerikaans goud.

Het was een unieke medaille voor de Amerikanen: Bill Koch won in 1972 de enige Amerikaanse langlaufmedaille ooit op de Spelen, een zilveren. Het was zo dus de eerste vrouwenmedaille ooit en de eerste gouden langlaufmedaille ooit voor de VS.