Half miljoen Koreanen tekenen petitie tegen schaatssters achtervolgingsploeg

Hoera, we hebben een schaatsrel en het gaat niet eens over Nederland! De Zuid-Koreaanse achtervolgingsploeg bij de vrouwen staat onder vuur en dan met name Kim Bo-reum en Park Ji-woo. Meer dan een half miljoen Koreanen hebben een petitie getekend om de twee eruit te knikkeren.

Het land is woest op Kim en Park, die zich in de eerste ronde maandag slecht gedragen zouden hebben. Ploeggenote Noh Seon-yeong, de zwakste schakel van het team, kwam vier seconden na het duo over de finish. De tijd van de laatste schaatsters telt en dus lag Zuid-Korea eruit, waardoor ze hooguit nog zevende kunnen worden.

Noh was na afloop in tranen, maar Park en Kim hadden geen enkele aandacht voor hun teamgenote. Alleen coach Bob de Jong ontfermde zich over de arme schaatsster. Na afloop gaf Kim zelfs nog eens een trap na: "Het resultaat wordt bepaald door het moment waarop de laatste de finish passeert en op dat punt hebben we het slecht gedaan."

Kim en Park zouden geen teamspeler zijn en Noh zelfs hebben gepest. Een petitie werd gelanceerd en schoot in rap tempo de lucht in, met inmiddels toch een serieus gevolg. Een petitie die meer dan 200.000 keer wordt getekend moet namelijk in het Koreaanse parlement behandeld worden, dus de politici mogen zich binnenkort over deze zaak gaan buigen.

Woensdag komt de ploeg nog in actie tegen Polen, met als inzet de zevende plek. Of Kim, Park en Noh weer samen rijden valt te betwijfelen.

De Koreaanse ploeg in de eerste ronde op de Spelen in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)
De Koreaanse ploeg in de eerste ronde op de Spelen in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)