Leman wint olympische titel skicross, zware valpartij Delbosco

Bradley Leman heeft in Pyeongchang de olympische titel veroverd op het onderdeel skicross. De Canadees bleef samen met Marc Bischofberger overeind en wist vlak voor de Zwitser over de meet te komen en het goud binnen te halen. De in de finale gevallen Rus Sergey Ridzik kwam ondanks zijn val als derde over de streep en pakte het brons.

De achtste finales van het evenement werden ontsiert door diverse zware valpartijen. Hierbij was Christoper Delbosco het grootste slachtoffer. De Canadees kwam bij één van de jumps hard ten val en liep daarbij een bekkenblessure op en waarschijnlijk zelfs een breuk.

De kwartfinale betekende het einde van het toernooi van titelverdediger Jean Frederic Chapuis, die in Sochi samen met twee Franse landgenoten op het podium stond. Dit jaar haalde geen enkele Fransman de finale.

In dit finale stonden wel twee Canadezen; Leman en Kevin Drury. Het veld werd vervolledigd door de Zwister Bischofberger en de Rus Ridzik. Enkel Leman had eerdere ervaring in een olympische finale, maar greep in 2014 met de vierde plaats net na de medailles. Dat liet Leman zich niet nogmaals overkomen en kwam in de finale al snel op kop. 

Hij was ook al snel van een medaille, want zijn landgenoot Drury en Ridzik gingen onderuit, waardoor Leman en Bischofberger al zeker waren van een medaille. De Zwitser probeerde Drury nog te passeren om zo het goud binnen te halen, maar dit lukte niet meer. Drury kwam als eerste over de meet en juichte samen met Bischofberger, Ver daarachter was het Ridzik die als eerste weer kon opstaan na de valpartij en de Rus kwam als derde over de meet.