Tsjechische ijshockeyers na shootouts met VS naar halve finales Spelen

De Tsjechische ijshockeyers staan in de halve finales van de Olympische Spelen. In het Gangneung Hockey Centre werd na een bijzonder spannende kwartfinales, die pas na shootouts beslist werd, afgerekend met de Amerikaanse ploeg. 

Al na zes minuten lieten de Amerikanen zien er geen gras over te laten groeien: Ryan Donato, veelbelovende speler van de Harvard University, werkte de openingstreffer achter goalie Pavel Francouz. Heel lang duurde het echter niet voor de Tsjechen terugsloegen: Jan Kovar stelde Jan Kolar in staat om de gelijkmaker op het bord te brengen.

De Tsjechen kwamen halverwege de tweede periode zelfs op voorsprong, want Tomas Kundratek werkte een assist van Martin Ruzicka achter goalie Ryan Zapolski. Jim Slater bracht de Amerikanen weer snel langszij, door met een shorthanded goal de 2-2 te maken. In de derde periode werd flink aangevallen, maar Brian O'Neill ramde de puck loeihard op de lat, en ook een powerplay kon niet benut worden door de VS.

Er was dus overtime nodig en dat werd pure chaos: beide ploegen gingen volle bak voor de aanval, waarbij vooral de Amerikanen grote kansen kregen. Donato belandde zelfs in het doel, maar aangezien de regels voorschrijven dat het toch echt de puck is die in het doel moet belanden, had dat weinig nut. Er werd niet gescoord, dus moesten shootouts de doorslag geven.

De eerste twee gingen mis, maar Petr Koukal trof namens de Tsjechen doel. Goalies Zapolski en Francouz deden het verder uitstekend en nadat Francouz de poging van Bobby Butler stopte was het gedaan: Tsjechië plaatste zich voor de halve finales.

Petr Koukal schiet de winnende goal binnen in de shootouts (Pro Shots/Action Images)
Petr Koukal schiet de winnende goal binnen in de shootouts (Pro Shots/Action Images)