Eindelijk olympisch goud Noorse schansspringploeg

De Noorse schansspringers hebben voor het eerst in de geschiedenis olympisch goud in de landenwedstrijd veroverd. In Pyeongchang stond geen maat op de absolute topfavorieten, die in de breedte al het hele olympische toernooi lieten zien de beste ploeg te hebben.

De vier springers van alle twaalf landen kwamen in de eerste ronde in actie en na drie groepen leek duidelijk dat Noorwegen een maat te groot was. De Duitse slotspringer Andreas Wellinger haalde echter flink uit, en Robert Johansson deed het namens de Noren niet zo best. Na de eerste ronde stond Noorwegen zo weliswaar bovenaan, de voorsprong op Duitsland was zeer klein en ook Polen deed nog volop mee in de strijd om goud, terwijl de rest alleen bij valpartijen nog enige kans had.

In de tweede ronde haalde Daniel André Tande namens de Noren grandioos uit ten opzichte van Maciej Kot (Polen) en de Duitser Karl Geiger. Andreas Stjernen deed vervolgens hetzelfde tegen Stephan Leyhe en de Pool Stefan Hula, waarmee het goud in twee sprongen tijd beslist leek. Slotspringer Wellinger deed het prima namens de Duitsers, en nadat Kamil Stoch tegenviel, passeerden ze zelfs de Polen. Robert Johansson liet zich niet gek maken en sprong het Noorse goud keurig binnen.

Tande slaat de eerste grote Noorse slag (Pro Shots/Action Images)
Tande slaat de eerste grote Noorse slag (Pro Shots/Action Images)