Coleman sprint naar bizar wereldrecord op 60 meter

Atleet Christian Coleman heeft op de Amerikaanse indoorkampioenschappen een werkelijk bizarre prestatie neergezet. De 21-jarige sprinter knalde op de 60 meter naar een ongelooflijke tijd van 6,34 seconden, waarmee hij het wereldrecord volledig aan puin liep.

Dat record stond al sinds 1998 op naam van de Amerikaan Maurice Greene, die met 6,39 seconden (twee keer), 6,40, 6,41, 6,42 en 6,43 zes van de acht snelste tijden ooit in handen had. Door de jaren heen zetten alleen Andre Cason (6,41 in 1992) en Dwain Chambers (6,42 in 2009) vergelijkbare tijden neer.

In januari kwam Coleman in een universiteitswedstrijd al tot een tijd van 6,37 seconden, wat op een dergelijke korte afstand uiteraard al een enorme verbetering van het wereldrecord is. Die tijd ging echter niet de boeken in: wereldatletiekbond IAAF stelt dat startblokken gebruikt moeten worden die de reactietijd meten, en dat was in die wedstrijd niet het geval.

Het wereldrecord van Coleman zal dit keer in principe wel gewoon geratificeerd worden, want nu werden wél de juiste startblokken gebruikt. Overigens liep ook Ronnie Baker de wedstrijd van zijn leven: met zijn 6,40 seconden was hij op Greene en Coleman na de snelste man ooit, maar toch werd hij er slechts tweede mee.

Coleman's recordrace (Bron: YouTube)