Langlaufster Bjřrgen nog één keer goud verwijderd van record

Langlaufster Marit Bjørgen won zaterdag de zevende gouden olympische medaille uit haar carrière. In Pyeongchang was ze als slotloopster van de estafette niet te kloppen en bracht ze Noorwegen het goud.

Met haar medaille komt de 37-jarige Bjørgen nu op zeven keer goud, vier keer zilver en twee keer brons te staan, met van alle kleuren één medaille als voorlopige oogst in Pyeongchang. Er kan normaal gesproken nog één medaille bij gaan komen: Bjørgen start wel op de 30 kilometer klassieke stijl op de slotdag, maar vermoedelijk niet op de teamsprint.

Met haar score is Bjørgen nog één gouden medaille verwijderd van de titel van meest succesvolle winterolympiër aller tijden. Dat is nu nog in handen van biatleet Ole Einar Bjørndalen, die van 1998 tot en met 2014 acht keer goud, vier keer zilver en één keer brons bij elkaar wist te langlaufen en schieten. Met één keer goud zou zijn landgenote hem dus passeren op basis van één extra bronzen medaille.

Overigens staat nog een Noor net onder de biatleet. Langlauflegende Bjørn Dæhlie kwam net als Bjørndalen tot acht keer goud en vier keer zilver, maar won nooit brons.