Slagveld in kwalificatie aerials, titelverdediger en World Cup-leider naar huis

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang heeft de kwalificatie voor de aerials bij de freestyleskiërs zaterdag voor een heus slagveld gezorgd. De kwalificatie bestaat uit twee runs: de top-6 van de eerste run gaat direct door naar de finale, de rest doet een tweede run, waarvan wederom de top-6 naar de finale gaat.

Regerend olympisch kampioen Anton Kushnir uit Wit-Rusland kwam in de eerste kwalificatierun tot een elfde score, niet genoeg dus. In run twee eindigde hij net achter de Zwitser Mischa Gasser als zevende en dus ligt de titelverdediger uit het toernooi. De Australiër David Morris, in Sochi goed voor zilver, haalde het via de tweede kwalificatie wel.

Ook voor Maxim Burov is het klaar. De 19-jarige Rus brak dit seizoen door en won twee van de vorige drie World Cup-wedstrijden, terwijl hij aan de leiding van het klassement in de World Cup gaat. Met twaalfde en negende plekken in de kwalificatieruns kan ook hij echter inpakken, hoewel hij ongetwijfeld nog wel even blijft om oudere broer Ilya - goed voor de vierde score - aan te moedigen in de finale.

Naast Kushnir en Burov eindigden de Spelen ook voor de Wit-Rus Maxim Gustik, vierde in de World Cup, en de Canadees Lewis Irving, de mondiale nummer negen.

De finale op de aerials staat zondag om 12.00 uur gepland, met een simpel format: alle twaalf deelnemers doen één sprong, de beste negen gaan door naar ronde twee met hetzelfde idee en de beste zes van ronde twee springen de finale om de medailles.

Kushnir vliegt door de lucht, maar haalt de finale niet (Pro Shots/Action Images)
Kushnir vliegt door de lucht, maar haalt de finale niet (Pro Shots/Action Images)