Biermerk redt Jamaicaans bobsleeteam na vertrek coach met slee

Het gaat niet zo best met het Jamaicaanse bobsleeteam in aanloop naar hun olympische wedstrijd. Jazmine Fenlator-Victorian en remster Carrie Russell behoren tot de verre outsiders voor de medailles, maar coach Sandra Kiriasis is er plotseling niet meer bij.

Het is nogal onduidelijk waarom de Duitse olympisch kampioene van 2006 weg is bij het team. Een statement van de Jamaicaanse bobsleebond (JBSF) vertelde dat ze ervoor gekozen had haar positie op te geven. "We zijn zeer teleurgesteld met haar beslissing om ons te verlaten, maar we danken haar voor haar zeer waardevolle bijdrage aan JBSF en de eerste Jamaicaanse vrouwenbob ooit op de Spelen", aldus het statement.

JBSF-president Christian Stokes vertelde echter een nogal ander verhaal: "Dat mens was een vernietigende kracht in het team. Nu zij weg is, is de samenwerking veel beter, de spanning is weg en de atleten kunnen zich in een veel betere omgeving concentreren. Onze directeur Jo Manning en coach Dudley Stokes zijn er nog en zij zitten achter de verbeterde prestaties, dus dat zij nu weg is zorgt alleen maar voor verbetering."

Stokes lijkt een probleempje te hebben met Kiriasis, die volgens hem nogal egoïstisch was. "Als je bij het team komt, moet je een teamspeler zijn. Er zijn geen goden en godinnen hier." De Duitse zelf zegt zich van geen kwaad bewust te zijn en zegt gevraagd te zijn 'van rol te veranderen': "De atleten hebben me verteld geen idee te hebben waarom dit is gebeurd, want wij hebben onderling gewoon een goede relatie."

Naar verluidt heeft Kiriasis door haar ontslag of vertrek - ook dat is niet helemaal duidelijk - gelijk haar olympische accreditatie in moeten leveren. Ze moest dus per direct het olympisch dorp verlaten en kon ook niet meer bij de trainingen aanwezig zijn. Mogelijk probleem is dat Kiriasis ook de eigenaresse is van de Jamaicaanse slee en vrijwel al het materiaal, maar de goede relatie met de sporters lijkt erop te wijzen dat ze daar niet moeilijk over zal doen.

Dinsdag en woensdag staat in Pyeongchang de wedstrijd bij de vrouwen op het programma, in principe gewoon met Jamaica. Wel zonder Sanka, overigens.

Update 19.10 uur
Dat Kiriasis de boel niet mee zou nemen was wellicht wat naïef gedacht door uw redacteur, want het lijkt erop dat ze de hele meuk met zich meegenomen heeft. Jamaica zat zo ineens zonder bobslee, een geenszins ideale situatie, zo een dag of drie voor de olympische bobsleewedstrijd. 

Gelukkig is er echter bier: biermerk Red Stripe bood via Twitter aan een nieuwe slee voor de Jamaicanen te willen betalen, en die deal lijkt inmiddels helemaal geregeld. De Jamaicanen blij, biermerk blij, Sanka blij, en ze kunnen gewoon van start - zo lijkt het in elk geval.

Fenlator-Victorian en Russell hadden de moed er op de training nog goed in (Pro Shots/Action Images)
Fenlator-Victorian en Russell hadden de moed er op de training nog goed in (Pro Shots/Action Images)