"Buitenlandse eigenaren zijn goed voor de Eredivisie"

Merab Jordania was drie jaar lang de baas van Vitesse en denkt dat de Eredivisie er goed aan doet om meer buitenlandse investeerders aan te trekken.

Tussen 2010 en 2013 was Jordania de baas bij Vitesse. Veel mensen stonden er van te kijken toen Vitesse een buitenlandse investeerder aantrok en er klonk ook kritiek. Inmiddels komt het steeds vaker voor in Nederland.

"In het begin lachte iedereen me uit, vonden ze me een idioot. Ik was een cowboy", vertelt hij tegenover Voetbal International. "Maar er lag echt een plan. We bouwden een nieuw trainingscomplex van veertien miljoen euro met de beste faciliteiten. Ook hadden we een serieus verdienmodel. We kochten Bony voor drie miljoen en verkochten hem door voor zestien. Een geweldige deal. Marco van Ginkel ging naar Chelsea, Wolfsburg wilde destijds veertien miljoen voor hem betalen. Ja, we hebben flink geïnvesteerd in de club, maar we verdienden het ook terug."

Buitenlandse investeerders worden niet altijd met open armen ontvangen door clubs uit de Eredivisie. Jordania denkt dat daar snel verandering in moet komen. "Buitenlandse eigenaren zijn goed voor de Eredivisie. Alleen moeten die eigenaren wel verstand hebben van voetbal."

"Ik had een achtergrond als voetballer, kende het wereldje. De voetballerij is heel iets anders dan een bedrijf. Ik denk dat het aantal private investeerders in Nederland alleen maar verder gaat toenemen. Dat hou je op deze markt gewoon niet tegen."