Canadese ijshockeysters kloppen VS in voorproefje finale

De Canadese ijshockeysters hebben de groepsfase op de Olympische Spelen in Pyeongchang met winst afgesloten. In de laatste wedstrijd werd gespeeld tegen de Amerikaanse aartsrivalen, met als inzet niet alleen de groepswinst, maar natuurlijk ook de eer.

De score werd namens Canada geopend door Meghan Agosta, die met de ploeg ook in 2006, 2010 en 2014 al olympisch goud won. Sarah Nurse verdubbelde de score zeven minuten later, terwijl de Amerikaanse ploeg volop aan bleef vallen. Met 45-23 leverden ze veel meer doelpogingen af, maar uiteindelijk kwam er maar één langs goalie Geneviève Lacasse: Kendall Coyne bepaalde de eindstand op 1-2.

Finland sloot de groepsfase af met een 5-1 zege op het Russische team, onder meer door twee goals van Michelle Karvinen. De Finse dames hopen na brons in Vancouver en heel veel bronzen WK-medailles eindelijk een mondiale finale te halen, wat ze nog nooit gelukt is.

In de kwartfinales spelen Finland en Zweden tegen elkaar, waarbij de winnaars in de halve eindstrijd tegen de VS staan. Zwitserland en de Russische dames strijden om een plekje in de halve finale tegen Canada.

Goalie Lacasse wordt belaagd door haar Canadese ploeggenotes (Pro Shots/Action Images)
Goalie Lacasse wordt belaagd door haar Canadese ploeggenotes (Pro Shots/Action Images)