Vaultier doorbreekt snowboardhegemonie Amerikanen

Pierre Vaultier heeft naar verwachting het goud gewonnen op de Olympische Snowboardcross. De Franse snowboarder ontsnapte in de halve finale aan uitschakeling, maar in de finale was hij soeverein. Vaultier is met deze uitslag de eerste niet-Amerikaan die goud haalt bij het snowboarden deze spelen. Regino Hernandez pakte verrassend het brons voor Spanje: de eerste wintermedaille voor Spanje in 26 jaar. Jarryd Hughes pakte het zilver.

De snowboardcross staat garant voor spektakel en verrassingen en dat was vandaag niet anders. Al in de kwartfinales ging een van de favorieten voor een medaille, Omar Visintin, eruit door een val, omdat hij werd geraakt door een vallende concurrent. In de halve finale ontsnapte de andere grote kanshebber voor het goud: Vaultier viel in zijn halve finale, maar drie concurrenten deden dat ook. Zo kon Vaultier als derde van zes nipt de finale in. In de andere halve finale vielen maar liefst vijf van de zes deelnemers, wat onderstreept dat het soms een loterij is.

In de finale was het minder vreemd. Vaultier, Hughes en Hernandez waren de hele dag al de drie snelsten en meest solide snowboarders. Vaultier was goed weg voor de Australiër en de Spanjaard. Hughes kwam al vrij snel op de tweede plaats terwijl Hernandez druk van achteruit had totdat er het enige absurde moment in de finale kwam: de overige drie deelnemers kwamen allemaal ten val. Hierdoor leek het beslist om de medailles, gegeven dat de drie heren zouden blijven staan. Hernandez en Hughes streden nog behoorlijk om de tweede plaats en Hernandez leek nog in de buurt te komen, maar uiteindelijk lukte het de Spanjaard net niet. Hernandez stelde zich tevreden met brons, terwijl Hughes zilver pakte achter een ongenaakbare Vaultier