Turkije: betrekkingen met VS op kritiek punt

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken hebben de betrekkingen tussen Ankara en Washington een "zeer kritiek punt"  bereikt. "Of we verbeteren de relaties of onze relaties zijn volledig verstoord. Er is geen alternatief", zei Mevlüt Cavusoglu maandag in Istanboel.

Cavusoglu zei dat de verschillende posities in de Syrische burgeroorlog de belangrijkste oorzaak zijn van de gespannen contacten met Washington. Daarover wil hij praten tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan Ankara deze week.

De VS zijn in de strijd tegen milities van Islamitische Staat verbonden met de Koerdische YPG-strijders. Turkije ziet de YPG als een terroristische organisatie vanwege hun nauwe banden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Sinds 20 januari voert het Turkse leger een militaire operatie uit tegen de YPG in het noordwesten van Syrië. Turkije wil het offensief uitbreiden naar de eveneens door de Koerden gecontroleerde plaats Manbij. Daar hebben de Verenigde Staten echter eigen troepen gestationeerd.

Turkije: betrekkingen met VS op kritiek punt
Turkije: betrekkingen met VS op kritiek punt (Foto: ANP)