Sensatie op olympische skiatlon, Noorse sweep

Langlaufer Simen Hegstad Krüger heeft nu al voor een van de grootste verrassingen van de Olympische Spelen in Pyeongchang gezorgd, vooralsnog min of meer gelijk met schaatsster Carlijn Achtereekte. Krüger pakte in Zuid-Korea het goud op de skiatlon, terwijl hij van de vier Noren juist degene was die nauwelijks een realistische medaillekans leek te hebben.

Iivo Niskanen trok de gashendel al vroeg open en dat was niet verrassend: de Fin is een echte specialist op de klassieke stijl en moest in de eerste vijftien kilometer dus zoveel mogelijk mensen lossen. Het tempo ging enorm de lucht in en al na zes kilometer was een kopgroep met zes grote kanshebbers vertrokken: Niskanen, de Noren Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby en Johannes Høsflot Klæbo, de Zwitserse titelverdediger Dario Cologna en de taaie Canadees Alex Harvey.

Heel lang hield die groep overigens geen stand en niet veel later sloten zes man aan, waaronder de Franse outsider Maurice Manificat. Bij de skiwissel na vijftien kilometer zat de groep van twaalf nog bij elkaar, met vier man die ook knokten om de aansluiting te houden. Vijf kilometer later zaten de achttien man allemaal bij elkaar, hoewel vooral Niskanen het bijzonder moeilijk begon te krijgen.

Vier kilometer voor de finish kwam dan de eerste échte aanval: Krüger ging er vandoor, een Noorse outsider die een metertje of vijftig na de start al onderuit ging. Daarachter werd in de groep flink getwijfeld, want vooral Klæbo en Sundby leken weinig behoefte te hebben hun landgenoot terug te pakken - Klæbo moest gelijk daarna zelfs lossen - terwijl de Brit Andrew Musgrave het niet voor elkaar kreeg. 

Toch was het nog niet gedaan voor Krüger, want met anderhalve kilometer te gaan trokken Sundby en de vierde Noor, Hans Christer Holund, toch nog weer eens ten strijde. Dat mocht echter niet baten, want de verrassende vogel was gevlogen en Krüger pakte onverwacht goud. Zilver was voor Sundby, terwijl Holund de Noorse sweep compleet maakte. De jonge Rus Denis Spitsov, een week eerder nog wereldkampioen bij de junioren geworden, verraste met de vierde plek.

Krüger komt solo over de streep als de verrassende nieuwe olympisch kampioen (Pro Shots/Action Images)
Krüger komt solo over de streep als de verrassende nieuwe olympisch kampioen (Pro Shots/Action Images)