'VS en Zuid-Korea eensgezind over Noord-Korea'

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan zitten nog steeds op één lijn over de aanpak van Noord-Korea. Dat benadrukte de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, die stelde dat de landen het eens zijn over de noodzaak Pyongyang "economisch en diplomatiek" te isoleren tot de Noord-Koreanen hun nucleaire- en raketprogramma's staken.

Pence deed de uitspraak na zijn vertrek uit Zuid-Korea, waar hij namens zijn land de opening bijwoonde van de Winterspelen. Noord-Korea heeft het sportevenement aangegrepen om toenadering te zoeken tot Seoul, een bondgenoot van Washington. Zo kreeg de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in een uitnodiging om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te bezoeken voor overleg.

De uitnodiging zou zijn overgebracht door Kim Yo-jong, de jongere zus van de dictator. Zij vertelde Moon dat de Noord-Koreaanse leider hem "in de nabije toekomst" wil ontmoeten, zei een Zuid-Koreaanse regeringswoordvoerder. Kim zou ook een brief van haar broer hebben overhandigd, waarin hij de wens uitsprak de relatie tussen de landen te verbeteren.

'VS en Zuid-Korea eensgezind over Noord-Korea'
'VS en Zuid-Korea eensgezind over Noord-Korea' (Foto: ANP)