Anderson stopt De Zwaan in finale vierde UK Open Qualifier

Darter Jeffrey de Zwaan heeft voor het eerst in zijn carrière de finale gehaald van een Pro Tour-toernooi van de PDC. In de finale van de vierde UK Open Qualifier moest hij echter wel zijn meerdere erkennen in Gary Anderson. De Schot won met 6-2. De Zwaan won vorige maand zijn tourkaart terug en liet zien dat hij nog steeds in vorm is. Anderson heeft nog altijd veel last van zijn rug, maar weet zich daar aardig doorheen te spelen.

De Zwaan haalde vorige week al twee keer de laatste 32, maar stootte nu door. Hij opende tegen Jan Dekker met 6-5, ondanks een 112-gemiddelde van Dekker. Daarna werden ook Nathan Treadgold (6-5), Daryl Gurney (6-3), Matthew Edgar (6-3), Steve Beaton (6-5) en Jamie Lewis (6-4) aan de kant gezet. In de halve finale won hij vervolgens met 6-4 van Jason Lowe.

Anderson begon met een 6-1 zege op Tytus Kanik. Vervolgens won hij van Martin Schindler (6-3), Richie Corner (6-3), Steve West (6-2) en James Wade (6-4). In de halve finale won The Flying Scottsman vervolgens met 6-5 van Rob Cross. Het was voor Cross zijn eerste cash en qualificeerde direct voor de UK Open.

Anderson kwam in de finale tegen De Zwaan direct 4-0 voor, voordat De Zwaan zijn eigen leg kon houden. Anderson kwam op matchpoint, gevolgd door een fraaie 102-finish van The Black Cobra. Anderson maakte het vervolgens af met zijn 102-finish voor zijn eerste rankingtitel sinds juni vorig jaar.

Naast De Zwaan had ook Raymond van Barneveld een goede dag. Hij haalde de laatste zestien, waar Adrian Lewis met 6-4 te sterk bleek. Barney verzekerde zich wel in één keer van plaatsing voor de UK Open. Benito van de Pas lijkt eveneens goed op weg. Big Ben kende een slecht openingsweekend, maar herpakte zich met een plaats bij de laatste 32. Sven Groen, Jelle Klaasen, Danny Noppert en Vincent van der Voort kwamen tot de laatste 64 en pakten 250 pond mee. Voor De Nop is dit zijn eerste verdiende prijzengeld bij de PDC, maar om zich te plaatsen voor de UK Open zal hij de komende twee dagen toch nog minimaal één keer bij de beste 32 moeten zien te komen.