Afdalingstoppers laten kaarten nog niet zien op olympische training

In Zuid-Korea hebben de heren alpineskiërs donderdag hun eerste officiële training afgewerkt. Zoals gebruikelijk begon een en ander met een training op de afdaling in Jeongseon, waar de toppers - geheel volgens verwachting - nog niet het achterste van de tong lieten zien.

De training wordt doorgaans gebruikt om het parcours voor het eerst op snelheid te verkennen, waardoor de skiërs wat lijnen uittesten, soms niet helemaal in snelle positie zitten of ruim voor de finish al rechtop gaan staan. Ook mogen poortjes gemist worden, wat niet - zoals in de wedstrijd - tot diskwalificatie leidt, maar simpelweg tot een sterretje achter de naam.

Een van die mannen met een sterretje achter de naam was de Canadese veteraan Manuel Osborne-Paradis, die ietwat verrassend de snelste tijd noteerde. Hij was 0,31 seconden sneller dan de Noor Kjetil Jansrud, die samen met regerend kampioen Matthias Mayer uit Oostenrijk (vierde op 0,75) als enige echte favoriet bovenin de uitslag te vinden was.

Manuel Osborne-Paradis raast naar beneden (Pro Shots/Action Images)
Manuel Osborne-Paradis raast naar beneden (Pro Shots/Action Images)

Als we naar de andere grote kanshebbers kijken zien we onder meer Beat Feuz op de vijftiende plek (+1,41), Christof Innerhofer op zeventien (+1,64), Aksel Lund Svindal op twintig (+1,81), Vincent Kriechmayr op 22 (+1,88), Hannes Reichelt op 28 (+2,08) en Dominik Paris op 29 (+2,10).

Veel slalomspecialisten maakten van de training gebruik om in elk geval één afdaling achter de kiezen te hebben, wat verplicht is om mee te mogen doen aan de alpinecombinatie. Onder meer Marcel Hirscher en Marco Schwarz hopen daarop hoge ogen te gooien, net als Luca Aerni. De Zwitser is regerend wereldkampioen op de combinatie, maar ging in de afdalingstraining op opvallende wijze naar beneden: gekleed met een dikke skibroek en dito winterjas bleek hij uiteindelijk 24 seconden langzamer dan Osborne-Paradis.

Aerni komt in freestylekleding niet echt tot een lekkere tijd, maar hij wilde dan ook vooral het parcours verkennen (Pro Shots/Action Images)
Aerni komt in freestylekleding niet echt tot een lekkere tijd, maar hij wilde dan ook vooral het parcours verkennen (Pro Shots/Action Images)