Kamer neigt naar opheffen majesteitsschennis

De Tweede Kamer neigt ernaar het verbod op majesteitsschennis en belediging van bevriende staatshoofden te schrappen. SP, GroenLinks en PvdA zijn zeker voor het wetsvoorstel van D66.

PVV en VVD hebben nog geen besluit genomen maar staan er niet per se afwijzend tegenover. Steun van één van deze partijen is nodig voor een meerderheid.

De Kamer spreekt donderdagavond over het voorstel, dat ook de hogere straf op belediging van politici en topbestuurders schrapt. Gewone ambtenaren en rechters blijven wel extra beschermd. Als het verbod op majesteitsschennis vervalt, gaat voor belediging van de koning dezelfde straf gelden als voor belediging van 'gewone' mensen.

Verdeeld
De coalitie is verdeeld. Indiener D66 staat daar tegenover het CDA. Kamerlid Chris van Dam van het CDA wil voorkomen "dat de koning straks zelf op de fiets aangifte moet gaan doen".

De VVD heeft nog geen definitief standpunt. VVD-Kamerlid Sven Koopmans wil dat de koning nog wel enige bescherming houdt.

Symphatiek
Kamerlid Gidi Markuszower van de grootste oppositiepartij PVV noemt het "sympathiek" om "de vrijheid van meningsuiting" uit te breiden. Hij vindt het wel "scheef" dat de koning straks niet meer extra wordt beschermd terwijl aan de positie van rechters niets verandert. Markuszower zal hier vragen over stellen voordat hij definitief beslist.

Mensen die de koning beledigen, riskeren een celstraf van maximaal vijf jaar. D66-Kamerlid Kees Verhoeven kwam in 2016 met een initiatiefwetsvoorstel. Hij vindt het niet van deze tijd dat er een zwaardere straf staat op het beledigen van de koning of een buitenlands staatshoofd, dan op het beledigen van anderen.

Kamer neigt naar opheffen majesteitsschennis
Kamer neigt naar opheffen majesteitsschennis (Foto: ANP)