Pyeongchang Vandaag - zondag 11 februari

Het was een mooie eerste echte competitiedag in Pyeongchang tijdens de Olympische Spelen. Nederland haalde al vier medailles binnen, met het goud voor Carlijn Achtereekte als absoluut hoogtepunt.  Vandaag is er weer kans op Nederlands eremetaal want de 5.000 meter bij het schaatsen staat op het programma. Verder staat het meest spectaculaire nummer op het programma, namelijk de afdaling bij het alpineskiën. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 7 Nee
02.00 uur Snowboard Mannen slopestyle finale run 1 Nee
02.00 uur Kunstschaatsen Teamevent ijsdansen korte dans Nee
02.32 uur Snowboard Mannen slopestyle finale run 2 Nee
03.00 uur Alpineskiën Mannen afdaling Ja
03.04 uur Snowboard Mannen slopestyle finale run 3 Ja
03.45 uur Kunstschaatsen Teamevent dames korte kür Nee
05.30 uur Snowboarden Vrouwen slopestyle kwalificatie run 1 Nee
05.40 uur Kunstschaatsen Teamevent paren vrije kür Nee
06.32 uur Snowboarden Vrouwen slopestyle kwalificatie run 2 Nee
07.15 uur Langlaufen Mannen 30 kilometer skiathlon Ja
08.00 uur Schaatsen Mannen 5.000 meter Ja
08.40 uur IJshockey Vrouwen poulefase Finland - VS Nee
11.30 uur Freestyleskiën Vrouwen moguls kwalificatie run 2 Nee
12.00 uur Rodelen Mannen run 3 en 4 Ja
12.05 uur Curling Gemengd dubbel tiebreakers (eventueel) Nee
12.15 uur Biatlon Mannen 10 kilometer sprint Ja
13.00 uur Freestyleskiën Vrouwen moguls finale run 1 Nee
13.10 uur IJshockey Vrouwen poulefase Canada - Rusland* Ja
13.35 uur Freestyleskiën Vrouwen moguls finale run 2 Nee
14.10 uur Freestyleskiën Vrouwen moguls finale run 3 Ja

*officieel heet de ploeg; Olympische athleten uit Rusland.

Nederlanders in actie

Nederland zal vandaag bij het schaatsen en snowboarden in actie komen. In de vroege ochtend zal Cheryl Maas zich gaan proberen te kwalificeren voor de finales van het onderdeel slopestyle. Vier jaar geleden wist ze daarop de finale te bereiken en tijdens de wereldbeker eindigt ze regelmatig in de sub-top. Maar voor haar geldt, net als voor haar mannelijke collega Niek van der Velden, dat Big Air haar betere onderdeel is. 

In de schaatshal staat de 5.000 meter op het programma, een onderdeel dat sinds 1998 steevast door Nederland werd gewonnen. Sven Kramer is naast titelverdediger uiteraard ook de topfavoriet, al zal hij moeten afrekenen met de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen, die sinds dit jaar het wereldrecord in bezit heeft. Jan Blokhuijsen, de zilveren medaillewinnaar van vier jaar geleden, en de verrassende Douwe de Vries zijn de andere Nederlanders die op het ijs zullen staan.

Cheryl Maas in actie op de slopestyle (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Cheryl Maas in actie op de slopestyle (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Prominenten in actie

Het is vandaag uitkijken naar de ontknoping bij het rodelen. Felix Loch kan in de voetsporen treden van zijn Duitse landgenoot Georg Hackl door voor de derde keer op rij de olympische titel te veroveren. Loch staat aan de leiding na twee runs, maar is erg wisselvallig gebleken in de wereldbeker. Het is dus nog niet gedaan en zeker het kijken waard. 

De eerste medailles van de dag worden verdeeld op de afdaling bij het alpineskiën. Daar zal een mooie tweestrijd kunnen plaatsvinden tussen Beat Feuz en Aksel Lund Svindal, die dit seizoen domineerden in de wereldbeker. 

Opmerkelijk

Het is vandaag uitkijken naar de sprint bij het biatlon, waar een grote strijd wordt verwacht tussen Johannes Thingnes Bø en Martin Fourcade. De twee tenoren verdeelden dit seizoen de zeges in veertien van de vijftien individuele afstanden in de wereldbeker. Daarbij won de Noor Bø er acht, tegenover zes voor de de Fransman Fourcade. 

Opvallende afwezige is Ole Einar Bjørndalen. De meest succesvolle Winterolympiër (acht keer goud, vier keer zilver en één keer brons) was eigenlijk al gestopt met de sport, maar besloot twee jaar geleden toch nog een gooi te doen naar een nieuwe deelname op de Spelen. Tijdens de kwalificatieperiode presteerde hij echter niet goed genoeg en werd door de Noorse bond niet geselecteerd. 

Bjørndalen is wel aanwezig in Zuid-Korea. Na zijn niet-selectie vroeg hij een accreditatie aan als trainer voor de Wit-Russische ploeg, waar zijn vrouw Darya Domracheva deel van uit maakt.