Watabe wint in gedevalueerde pre-olympische World Cup

In het Japanse Hakuba staat dit weekeinde de laatste pre-olympische World Cup in de noordse combinatie op het programma. Een echte generale repetitie is het echter niet, want vrijwel alle toppers laten het weekeinde schieten om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen, die volgende week beginnen.

Uit de top-20 van de wereld waren alleen nummers één en twee Akito Watabe (Japan) en Jan Schmid (Noorwegen) aanwezig, samen met de Duitser Manuel Faisst (20e). Voor de sfeer maakte dat alles overigens niks uit, er waren opvallend veel fans aanwezig, die zowel bij het schansspringen als bij het langlaufen enthousiast stonden te juichen. Na het schansspringen had Watabe de leiding in handen, hij sprong voor de tien kilometer langlaufen 52 seconden voorsprong op Faisst en 1:08 minuten op Schmid bij elkaar.

De Est Kristjan Ilves vertrok zestien tellen na Watabe, maar de relatief zwakke langlaufer had nooit een kans om bij de Japanner in de buurt te komen. De vraag was vooral hoe lang het zou duren voor Faisst en Schmid hem bij zouden halen en dat duurde niet al te lang. Watabe's winst kwam nooit in gevaar, hij won met meer dan een minuut voorsprong op Schmid, die Faisst in de slotmeters kansloos liet.