'Koudste Winterspelen ooit in aantocht'

Woensdag gaan in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang de Olympische Spelen van start en het zou wel eens de koudste editie ooit kunnen worden. Volgens voorspellingen kan het op de dag van de openingsceremonie, vrijdag 9 februari, tot wel dertien graden gaan vriezen.

Het record staat op naam van de Spelen in Lillehammer in 1994, waar het kwik tot elf graden onder nul daalde. Tijdens de vorige twee Winterspelen, die in Vancouver en Sochi, was het probleem vooral dat het er eigenlijk veel te warm was, maar het lijkt er nu op dat we eindelijk weer eens échte Winterspelen gaan krijgen.

Het stadion waar de openingsceremonie gehouden wordt heeft geen dak of verwarmingssysteem, dus men moet zich warm aankleden. Vorige maand raakten zes mensen nog onderkoeld bij een concert in het stadion, maar de locals zijn duidelijk: "We moeten gewoon lekker tegen elkaar aan gaan staan en dan houden we elkaar wel warm", klonk het vol vertrouwen.

Overigens staat het gebied rond Pyeongchang ook bekend om de vrij sterke wind in deze tijd van het jaar. Vooral voor het schansspringen en de noordse combinatie kan dat een probleem zijn, net als voor bijvoorbeeld de big air in het snowboarden.