Ambitieuze Van Marwijk mikt op tweede ronde WK

Bert van Marwijk is duidelijk over zijn doelstelling met Australië op het WK in Rusland. De nieuwe bondscoach wil sowieso de groepsfase overleven.

"Het overleven van de eerste ronde tijdens het WK is het enige dat telt", werd Van Marwijk door de NOS geciteerd bij zijn presentatie. De trainer die in 2010 met Oranje de finale haalde plaatste zich met Saoedi-Arabië voor het WK, maar vervolgens besloot hij zijn contract niet te verlengen. Bij The Socceroos gebeurde hetzelfde met Ange Postecoglou.

Van Marwijk zei veel respect te hebben voor zijn voorganger. "Maar ik ga het op mijn eigen manier doen. Ik ben een realistische trainer. Ik houd van creatief voetbal en balbezit, maar ik houd ook van winnen. Winnen is het belangrijkste." Australië speelt op het toernooi in Rusland in groep C tegen Frankrijk, Denemarken en Peru.

Met Saoedi-Arabië speelde Van Marwijk in de WK-voorrondes tweemaal tegen Australië. "Het is een fysiek sterke ploeg. De uitdaging is om ze zo te laten spelen dat ze een kans hebben om te winnen." De 65-jarige bondscoach beseft wel dat hij niet veel tijd heeft. "Ik moet de spelers heel goed leren kennen in een heel korte tijd. Dat maakt de uitdaging alleen maar groter."