Van Vleuten wint bij debuut in regenboogtrui, maar mist eindzege

Annemiek van Vleuten heeft haar eerste zege van het seizoen binnen. De 35-jarige Nederlandse won de tweede en laatste etappe in de Herald Sun Tour, een tijdrit over 1,6 kilometer in het Australische Melbourne.

Van Vleuten werd in september wereldkampioen tijdrijden in het Noorse Bergen. Woensdag was het eerste officiële gelegenheid waarbij ze de trui mocht aantrekken. De Nederlandse liet meteen in de tijdrit van 1,6 kilometer haar klasse zien. Ze was met 2.09,62 anderhalve seconde sneller dan Katrin Garfoot.

Van Vleuten zou het eindklassement van de Herald Sun Tour niet winnen. De eindzege zou gaan naar de Australische Brodie Chapman die in de eerste etappe een voorsprong van twaalf seconden had opgebouwd ten opzichte van de Nederlandse. Ze zou uiteindelijk een voorsprong van vijf seconden overhouden.

"Het is zo fijn om te winnen in deze trui. Ik ben echt trots en dan ook nog eens hier in Melbourne, in Australië, voor mijn Australische ploeg", zei Van Vleuten na afloop. "Ik had dit niet verwacht, want ik heb gisteren flink afgezien in de laatste twintig kilometer. Voor andere rensters was het een makkelijkere rit naar de finish."

"Ik voelde niet veel druk, omdat ik weet dat ik niet in topvorm ben en ik gisteren een zware dag had. Ik voelde me vandaag niet de favoriet, maar je wilt natuurlijk wel hard gaan als je de regenboogtrui draagt. Als je een proloog wilt winnen, moet je risico’s nemen. Ik heb het parcours echter goed bestudeerd, dat heeft geholpen."