Langlaufer Cologna in topvorm, Diggins verrast Noorse dames

Langlaufer Dario Cologna heeft in het Oostenrijkse Seefeld de laatste World Cup-wedstrijd voor de Olympische Spelen gewonnen. De Zwitser lijkt net als vier jaar geleden weer precies op tijd in vorm voor de Spelen en boekte na wat magere jaren nu al zijn vierde overwinning van de winter.

In Seefeld stond voor de mannen een massastart over vijftien kilometer in vrije stijl op het programma. Daar bleef heel lang een grote groep bij elkaar, tot Cologna kort voor de finish de aanval opende. De Tour de Ski-winnaar trok een flink gat en was gezien, de rest kon alleen nog sprinten om plek twee. Die ging naar de Canadees Alex Harvey, voor Martin Johnsrud Sundy uit Noorwegen.

Bij de vrouwen werden de Noorse dames te grazen genomen op de tien kilometer. Een groep van twaalf dames ontstond al vrij snel, waar kort voor de finish de Amerikaanse Jessica Diggins en de Noorse Heidi Weng en Ragnhild Haga uit vertrokken. In de sprint liet Diggins zien zeer rappe benen te hebben en de Amerikaanse legde haar Noorse rivalen erop: Weng werd tweede, gevolgd door Haga. De Noorse toppers Ingvild Flugstad Østberg en Marit Bjørgen eindigden als vierde en vijfde.