Kidnap Heineken spreekt tot verbeelding

Op maandag 5 februari begint het megaproces tegen Willem Holleeder. De crimineel spreekt al jaren tot de verbeelding. De ontvoerder van Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer ging op de foto met bekende Nederlanders, was te gast in College Tour en de twee boeken van zijn zus Astrid over het leven in het gezin Holleeder werden bestsellers.

Journalist Peter R. de Vries schreef in 1987 een bestseller over de Heineken-ontvoering, die ook twee keer onderwerp was van een film. De eerste verfilming was in 2011, met onder anderen Rutger Hauer en Gijs Naber in de hoofdrollen. Een Amerikaanse versie volgde in 2015, waarin Anthony Hopkins en Sam Worthington speelden.

Op 9 november 1983 ontvoeren Willem Holleeder, Cor van Hout, Frans Meijer en Jan Boellaard biermagnaat Alfred Heineken, en diens chauffeur Ab Doderer, in Amsterdam. Heineken is de vroegere werkgever van Holleeders vader.

Losgeld
De ontvoering houdt Nederland twintig dagen in de greep. Heineken en Doderer worden opgesloten in een bouwloods op industrieterrein de Heining in het westelijk havengebied in Amsterdam. De ontvoerders eisen 35 miljoen gulden losgeld.

Na de ontknoping nemen Holleeder en Van Hout de wijk naar Frankrijk. Een deel van het losgeld wordt teruggevonden. De politie bevrijdt Heineken en Doderer uit de loods. Boellaard, Meijer en hulpkracht Martin Erkamps worden gepakt, Meijer ontsnapt vóór zijn berechting uit de observatiekliniek van justitie, het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

Verbrand
Holleeder en Van Hout worden na enige omzwervingen en langdurig juridisch touwtrekken in 1987 veroordeeld tot elf jaar cel. Na vijf jaar komen ze vrij.

Zo'n acht miljoen gulden aan losgeld verdwijnt. Holleeder heeft altijd gezegd dat hij niet weet waar dit is gebleven, dan wel dat Meijer het geld op een strand heeft verbrand.

Kidnap Heineken spreekt tot verbeelding
Kidnap Heineken spreekt tot verbeelding (Foto: BuzzE)