Russische ijshockeyers als topfavoriet naar Olympische Spelen

Rusland mag op de Olympische Spelen in Pyeongchang komende maand weliswaar niet onder Russische vlag uitkomen, de Olympic Athletes from Russia zullen in het ijshockey voor helemaal niks minder dan goud gaan.

De Russen maakten donderdag de olympische ijshockeyselectie bekend en internationale ijshockeyliefhebbers gingen er bijna scheel van kijken: ondanks het gebrek aan NHL-spelers stellen de Russen een gigantisch sterk team op, volgens velen meerdere maten te groot voor landen als Canada of de VS, nu die het ook zonder NHL-spelers moeten doen.

De twee grootste namen bij de Russen zijn de 34-jarige Ilya Kovalchuk en de 39-jarige Pavel Datsyuk, die beiden aan hun vijfde Spelen gaan beginnen. Samen zijn de twee goed voor zo'n 26 jaar aan NHL-ervaring: Kovalchuk vooral bij de Atlanta Thrashers en Datsuyk, gekozen in de lijst met honderd beste spelers in de NHL-geschiedenis, won in zijn vele jaren bij de Detroit Red Wings twee keer de Stanley Cup.

Zowel Kovalchuk als Datsyuk spelen bij SKA Sint-Petersburg, de topploeg in de Russische competitie en de absolute hofleverancier van de olympische ploeg. CSKA Moskou levert ook een paar spelers, Metallurg Magnitogorsk stuurt er twee en daar houdt de diversiteit bij de Russen mee op. Het Canadese CBC heeft de spelers hier op een rijtje gezet, inclusief de NHL-teams waar ze ooit door gedraft zijn.