Duitsland uitgeschakeld op EK handbal, Frankrijk in halve finales

Op het Europees kampioenschap handbal in Kroatië is het doek gevallen voor titelverdediger Duitsland. In Varazdin ging het laatste groepsduel, tegen Spanje, aanvankelijk nog gelijk op, maar in de tweede helft speelden de Spanjaarden zich naar de winst: 31-27.

Olympisch kampioen Denemarken sloot groep II af als winnaar, nadat de laatste wedstrijd met 31-20 gewonnen werd van Macedonië, waarbij vooral Michael Damgaard met elf treffers schitterde. Tsjechië en Slovenië speelden met 26-26 gelijk, waardoor Slovenië is uitgeschakeld en Tsjechië - dat achter Spanje als derde eindigt in de groep - nog om plaats vijf mag spelen.

In groep I dompelde vice-olympisch kampioen Frankrijk het thuispubliek in rouw. De Kroaten kwamen met een sterke tweede helft nog terug, maar het was niet genoeg en ze verloren met 27-30. Frankrijk beëindigt de groepsfase daardoor als winnaar met louter zeges, Kroatië strandt op de derde plek en kan hooguit nog vijfde worden op het toernooi.

Zweden en Noorwegen vochten achter Frankrijk in een rechtstreeks duel uit wie mee zou gaan naar de halve finales. De Noren, verliezend WK-finalisten, wonnen met 28-25, maar dat was net niet genoeg om Zweden op doelsaldo te passeren en ook Kroatië kwamen ze niet voorbij. Frankrijk en Zweden plaatsten zich vanuit groep I zo voor de halve finales, Kroatië speelt voor plek vijf en Noorwegen, Servië en Wit-Rusland kunnen naar huis.

De halve finales in Kroatië staan vrijdag op het programma, met Frankrijk - Spanje en Denemarken - Zweden. Zondag wordt de finale gespeeld.