Nu al warmste 24 januari ooit gemeten in Nederland

In De Bilt werd het om 6:50 uur 12,2 graden. Daarmee is het nu al in de vroege ochtend de warmste 24 januari sinds het begin van de metingen. Het vorige record stond op 12,1 graden, gemeten in 1960. Het warmt komende uren verder op. Vanmiddag wordt het in De Bilt 14 graden. In het zuidoosten kan het op grote schaal ruim 15 graden worden! Het is daarbij overwegend grijs met soms regen of motregen en er staat een stevige zuidwester. In het noordwestelijk kustgebied waait het stormachtig met later vanmiddag kans op zware windstoten van 90 km/uur.

De stevige zuidwestenwind is verantwoordelijk voor de aanvoer van de bijzonder zachte lucht. In hoog tempo is deze relatief warme lucht, afkomstig vanaf de Azoren, over ons land uitgestroomd. In heel West-Europa is het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Aan de Spaanse Costa’s werden afgelopen dagen zelfs zomerse temperaturen van 25 graden of meer genoteerd. Ook voor Spanje is dat hartje winter zeer ongebruikelijk.

Vanavond passeert vanuit het noordwesten een koufront met een intensieve regenzone ons land. Daarna komen we in minder zachte lucht terecht. Toch is het ook morgen nog zeer zacht met maxima van 8 graden in het noordwesten en 11 in het zuidoosten. Normaal is het eind januari overdag 4-6 graden. De dagen daarna ligt de maximumtemperatuur op 6-9 graden. Het is daarbij overwegend droog. Vanaf maandag wordt het weer wisselvallig en stijgt de temperatuur naar ruim 10 graden!

Maandrecord
Het Weeronline-weermodel verwacht voor vanmiddag een maximumtemperatuur in De Bilt van 14,2 graden. Daarmee staat het record voor eind januari (21e-31e) op het spel. Dit staat op 14,6 graden, gemeten op 25 januari 2016. Het maandrecord voor het landelijk hoofdstation bedraagt 15,1 graden, gemeten op 13 januari 1993. Dit record blijft waarschijnlijk overeind. Met 14,5 graden komen we uit op een gedeeld derde plaats.

In het oosten en noordoosten van het land staan met verwachte maxima van 14 à 15 graden de lokale maandrecords op het spel. Zo werd het in Hoogeveen in januari nooit warmer dan 14,2 graden (13 januari 1993).

Het vorige warmterecord zit nog vers in ons geheugen, want op Oudejaarsdag werd het voor de zesde keer officieel recordwarm in 2017. Deze eeuw telt tot dusver 8 keer meer warmterecords dan kouderecords. Het laatste kouderecord (qua maximumtemperatuur in De Bilt) dateert van 16 september 2017. De laatste recordkoude nacht maakten we op 31 juli 2015 mee, bijna tweeënhalf jaar geleden!

Door klimaatverandering wordt koud winterweer steeds zeldzamer in ons land. Daardoor worden tegenwoordig in de wintermaanden bijna geen kouderecords meer verbroken. Na 1997 is het in De Bilt nooit meer tot een kouderecord gekomen in de maand januari! De warmterecords van januari staan juist op naam van veel recente jaren.

Nu al warmste 24 januari ooit (Foto: Weeronline.nl)
Nu al warmste 24 januari ooit (Foto: Weeronline.nl)