Buma: 'beladen' namen zijn deel van geschiedenis

CDA-leider Sybrand Buma is faliekant tegen het wegmoffelen van wat sommigen bestempelen als 'beladen namen' uit de Nederlandse geschiedenis. "Alsof je door beelden omver te werpen en namen uit te wissen een beter mens wordt", zegt hij in een interview met het AD.

Buma reageert daarmee op de ophef over het Haagse Mauritshuis. Het museum had de buste van naamgever Johan Maurits in de foyer van het Mauritshuis weggehaald, omdat het op die plek niet "in de juiste context" geplaatst kon worden.

"Alsof je een historie mag en kan uitwissen, vergetende dat onze identiteit is ontstaan uit de geschiedenis. Dit is meer en meer en grachtengordeldiscussie aan het worden", aldus Buma. Hij vindt ook dat de naam van de Coentunnel niet mag veranderen. "J.P. Coen is onderdeel van onze historie. Als je alles relativeert, blijft er niets over".

"De discussie over wat het is om Nederlander te zijn, wat onze historie is, wordt een ijkpunt voor de komende vier jaar", denkt de CDA politicus. Ook bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zal het er volgens hem over gaan nu meer en meer protestclubjes van permagekwetsten een poging doen onze geschiedenis - goed of fout - uit te wissen.

Ook premier Mark Rutte maakt zich zorgen. "Het is ons verleden. Wij zijn een land dat met z'n plussen en z'n minnen zich door de eeuwen heeft geknokt", aldus Rutte in het radioprogramma Met het oog op morgen. "Pas nou op om Jan Pieterszoon Coen te beoordelen met onze opvattingen van nu", zegt de premier, die zelf historicus is.

Steeds meer organisaties denken na over hun naamgever. Deze week maakte de J.P. Coenschool in de Indische Buurt in Amsterdam bekend een andere naam te nemen. Coen was gouverneur-generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en voerde een hard koloniaal beleid.

Buma: beladen namen deel van geschiedenis
Buma: beladen namen deel van geschiedenis (Foto: ANP)