Snowboardcrosser De Blois grijpt naast olympisch ticket

Voor snowboardcrosser Glenn de Blois is de olympische droom voorbij. Tijdens de laatste World Cup-wedstrijd waar plaatsing afgedwongen kon worden, in het Turkse Erzurum, had hij in de top-8 moeten eindigen en dat lukte ondanks een sterk optreden niet.

De reis naar Erzurum vanuit München duurde al bijzonder lang: niet zeven à acht uur, maar een uur of dertig. Het vliegtuig was te klein ("zeventig snowboarders nemen toch meer ruimte in dan men had verwacht") en er moest overgestapt worden naar een militair vliegveld. "We reden volgens mij langs oorlogsgebied, we kregen politie-escorte en voorop reed een joekel van een tank", aldus De Blois.

Enfin, eenmaal aangekomen was het zaterdag dan tijd voor de wedstrijden. Daarin deed De Blois het prima en in de achtste finales hield hij met de Rus Nikolay Olyunin en de Oostenrijker Markus Schairer twee wereldtoppers achter zich. In de kwartfinales was een plek bij de top-2 nodig om de laatste acht te bereiken en kans te hebben op de Spelen, maar dat lukte niet: ondanks een sterke start eindigde De Blois als vierde. 

De winst in Erzurum ging naar de Italiaan Omar Visintin, die wereld- en olympisch kampioen Pierre Vaultier van het lijf wist te houden. Alessandro Hämmerle uit Oostenrijk eindigde als derde, voor de Amerikaan Nick Baumgartner. Karel van Goor werd in ronde één uitgeschakeld.

Bij de vrouwen was olympisch kampioene Eva Samkova uit Tsjechië de beste, door in de finale te winnen van de Française Chloe Trespeuch. Michela Moioli uit Italië eindigde als derde, Nelly Moënne Loccoz uit Frankrijk werd in de finale laatste.

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)

De finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)