Skeletonner Dukurs na 8 jaar onttroond door diskwalificatie

Skeletonner Martins Dukurs is na vele jaren van dominantie eindelijk onttroond als World Cup-kampioen. De Letse grootheid pakte in het seizoen 2009/10 voor het eerst de eindzege in de World Cup en domineerde daarna de sport: hij zou in totaal acht jaar achter elkaar de titel pakken.

Dit seizoen werd Dukurs eindelijk voorbijgestreefd en wel door de Zuid-Koreaan Yun Sung-bin, inmiddels de absolute topfavoriet voor olympisch goud in eigen land. Yun liet de laatste World Cup van het seizoen echter schieten en dus kon Dukurs vrijdag in het Duitse Königssee alsnog voor de negende keer op rij het eindklassement pakken.

Yun zou voldoende hebben gehad aan een zestiende plek, maar besloot toch liever nog wat extra runs op de olympische baan te maken. Dukurs kon daardoor met een plek in de top-13 het klassement winnen, en zo geschiedde: de Let eindigde als tweede. World Cup-kampioen werd hij echter niet, want Dukurs kreeg vrijdag te horen dat hij uit de uitslag van de World Cup in St Moritz, een week eerder, werd geschrapt.

In Zwitserland eindigde Dukurs als derde, maar na afloop bleek dat zijn materiaal niet op orde was - vermoedelijk waren de messen te 'hard'. Die werden ingenomen voor verder onderzoek en een week later bleek dat hij inderdaad de regels had overtreden. Zijn derde plek werd hem afgenomen en dus ging de World Cup-eindzege alsnog naar de afwezige Yun, terwijl Dukurs slechts als vierde eindigde.

De wedstrijd in Königssee werd gewonnen door de Duitser Axel Jungk, die zo voor eigen publiek zijn eerste zege pakte. Hij versloeg Martins Dukurs met slechts 0,02 seconden in wat voor de Let mogelijk de laatste World Cup-wedstrijd ooit was: hij stopt er na de Spelen van Pyeongchang mogelijk mee. Dat geldt ook voor zijn oudere broer Tomass, die op 0,23 seconden van Jungk als derde eindigde.